Τη Δευτέρα 9 Μαρτίου ολόκληρη η Ιταλία τέθηκε σε καραντίνα, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων του ιού COVID-19 συνεχίζει να αυξάνεται. Σε λιγότερο από ένα μήνα, η κατάσταση στην Ιταλία ξέφυγε και από τις αρχικές τρεις περιπτώσεις κορωνοϊού, η χώρα εμφανίζεται με το μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων και θανάτων εκτός της Κίνας. Έχει συνολικά με 827 θανάτους και τουλάχιστον 12500 άτομα που έχουν μολυνθεί στις 20 περιφέρειες της χώρας. Στις 8 Μαρτίου ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 50%. «Είμαστε υποχρεωμένοι να επιβάλουμε θυσίες σε όλους τους πολίτες». Το μέτρο αυτό ονομάζεται «εγώ μένω σπίτι» δήλωσε ο Ιταλός Πρωθυπουργός Giuseppe Conte τη Δευτέρα, ανακοινώνοντας τον εθνική καραντίνα. «Δεν υπάρχει πλέον χρόνος».
Ο εθνικός αποκλεισμός αναμένεται να έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στη χώρα, όπου η ανάπτυξη ήταν ήδη σε στασιμότητα. Η κυβέρνηση δεν έχει διευκρινίσει πόσο καιρό θα διαρκέσει η απαγόρευση. Η αρχική ανακοίνωση αναφέρει ισχύ μέχρι τις 3 Απριλίου.
Ο τρόπος με τον οποίο ο ιός εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη χώρα
Γιατί είναι πολύ χειρότερος στην Ιταλία από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα; Πώς άρχισε να εξαπλώνεται ο κορωνοϊός στην Ιταλία;
Επισήμως άρχισε στις 20 Φεβρουαρίου, όταν ένας 38χρονος άνθρωπος προσήλθε σε ένα τοπικό νοσοκομείο στην πόλη Codogno της Λομβαρδίας. Το δείγμα του ήταν θετικό για τον ιό, καθιστώντας τον πρώτο καταχωρημένο ασθενή με τον ιό COVID-19 στην Ιταλία. Ωστόσο, ορισμένοι υγειονομικοί υπάλληλοι πιστεύουν ότι ο ιός έφτασε στην Ιταλία πολύ πριν επιβεβαιωθεί η πρώτη περίπτωση. «Ο ιός πιθανότατα κυκλοφορούσε εδώ και αρκετό καιρό», λέει στο TIME ο Flavia Riccardo, ερευνητής στο Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων στο Ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας. «Αυτό συνέβη ακριβώς όταν είχαμε την αιχμή της γρίπης και οι άνθρωποι παρουσίαζαν συμπτώματα γρίπης».
«Πριν από την πρώτη περίπτωση, αναφέρθηκε ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός περιπτώσεων πνευμονίας που καταγράφηκαν σε νοσοκομείο στο Codogno στη βόρεια Ιταλία», δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος έκτακτης ανάγκης Stefano Paglia στην εφημερίδα La Repubblica, υποδεικνύοντας ότι ήταν δυνατόν ασθενείς με τον ιό να είχαν αντιμετωπιστεί σαν να είχαν εποχιακή γρίπη. Οι δομές υγείας που επισκέφτηκαν αυτοί οι ασθενείς θα μπορούσαν να έχουν γίνει περιοχές μόλυνσης, συμβάλλοντας στη διάδοση της εξάπλωσης του ιού. Οι βόρειες περιοχές της Λομβαρδίας, του Βένετο και της Εμίλια Ρομάνια έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την εξάπλωση. Το 85% των προσβεβλημένων ασθενών βρίσκεται στην περιοχή που εμφανίζει το 92% των θανάτων μέχρι στιγμής. Αλλά ο ιός έχει επιβεβαιωθεί και στις 20 περιφέρειες της χώρας.
Γιατί η Ιταλία έχει τόσο μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων λοιπόν;
Επειδή ο ιός εξαπλώθηκε χωρίς να έχει ανιχνευτεί, ορισμένοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι αυτός είναι ο λόγος που εμφανίστηκαν τόσα κρούσματα στη χώρα. «Αυτό ξεκίνησε απαρατήρητο, πράγμα που σημαίνει από τη στιγμή που το συνειδητοποιήσαμε, υπήρξαν πολλές αλυσίδες διασποράς», λέει ο Riccardo, σημειώνοντας ότι ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ιταλία είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο σε κρούσματα. Ορισμένοι αξιωματούχοι πιστεύουν επίσης ότι η Ιταλία, έχει μεγάλο αριθμό κρουσμάτων επειδή έχει ήδη ελέγξει την ύπαρξη του ιού σε πάνω από 45.000 άτομα. Αυτό σημαίνει την επιβεβαίωση μεγαλύτερου αριθμού κρουσμάτων εξαιτίας της διενέργειας αυστηρότερων δοκιμών από ό, τι οι ευρωπαίοι ομόλογοί τους. «Αυτό θα μπορούσε να είναι μια προκατάληψη», δήλωσε ο TIM Lorenzo Casani, διευθυντής υγείας μιας κλινικής για ηλικιωμένους στην Λομβαρδία. «Κοιτάξτε πόσες δοκιμές κάνουμε!».
Η Ιταλία εμφανίζει, επίσης, ποσοστό θνησιμότητας άνω του μέσου όρου στο 4%. Η μέση ηλικία των ασθενών με κορωνοϊό που έχουν πεθάνει λόγω του ιού στην Ιταλία είναι 81, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας. Η γείτονα χώρα έχει έναν από τους γηραιότερους πληθυσμούς του κόσμου και για τον λόγο αυτόν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας . «Η Ιταλία είναι η γηραιότερη χώρα στην γηραιότερη ήπειρο στον κόσμο», λέει ο Casani.
«Έχουμε πολλούς ανθρώπους άνω των 65 ετών». Ο Casani λέει ότι η ρύπανση στη βόρεια Ιταλία μπορεί να είναι παράγοντας υψηλότερων ποσοστών θνησιμότητας. Σύμφωνα με έκθεση της ελβετικής πλατφόρμας παρακολούθησης της ατμόσφαιρας IQAir, 24 από τις 100 πιο μολυσμένες πόλεις της Ευρώπης είναι στην Ιταλία. «Οι μελέτες έχουν δείξει μεγάλη συσχέτιση μεταξύ των ποσοστών θνησιμότητας από τις ιογενείς αναπνευστικές καταστάσεις και τη ρύπανση», λέει ο Casani. «Αυτό θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας».
Ήταν η ιταλική κυβέρνηση προετοιμασμένη για την ταχεία εξάπλωση;
Η ραγδαία εξάπλωση του ιού στην Ιταλία είναι εντυπωσιακή δεδομένων των μέτρων που ελήφθησαν από τη κυβέρνηση για να αποφευχθεί η διασπορά. Ένα μήνα πριν την αναφορά της πρώτης περίπτωσης, το ιταλικό Υπουργείο Υγείας όρισε μια ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Η Ιταλία ήταν η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαγόρευε τις πτήσεις προς και από την Κίνα. Ωστόσο, η απαγόρευση ταξιδιών μπορεί να οδήγησε τους ταξιδιώτες να φτάνουν στην Ιταλία με πτήσεις ανταπόκρισης χωρίς να αποκαλύπτουν τη χώρα αναχώρησης τους. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες πιστεύουν επίσης ότι ο ιός θα μπορούσε να είχε εισέλθει στη χώρα προτού η κυβέρνηση αναλάβει δράση.
Ποια είναι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης;
Η ιταλική κυβέρνηση έχει πάρει τα περισσότερα μέτρα μετά την Κίνα για να περιορίσει την εξάπλωση της νόσου. Βάσει του καθεστώτος καραντίνας που τέθηκε πρόσφατα, οι πολίτες θα πληρώνουν πρόστιμα για ταξίδια εντός ή εκτός της χώρας χωρίς άδεια. Όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις απαγορεύονται και τα σχολεία έχουν κλείσει σε όλη τη χώρα. Οι δημόσιοι χώροι, όπως τα γυμναστήρια, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι, έχουν επίσης κλείσει από την κυβέρνηση. Τα άτομα που αψηφούν τον αποκλεισμό αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φυλάκισης ή πρόστιμο 234 δολαρίων. Πολλοί έχουν επικροτήσει τις ενέργειες της Ιταλίας. Σε ένα tweet, ο Γενικός Διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας επαίνεσε την Ιταλία για τα «τολμηρά, θαρραλέα βήματα» και για «πραγματικές θυσίες». Ωστόσο, ορισμένοι εμπειρογνώμονες σχετικά με τις μολυσματικές ασθένειες και τη δημόσια υγεία, ανησυχούν για την αποτελεσματικότητα της καραντίνας. «Αυτά τα μέτρα θα έχουν πιθανώς βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο», δήλωσε στο Reuters ο John Edmunds, καθηγητής στο London School of Hygiene & Tropical Medicine, σημειώνοντας ότι τα μέτρα είναι σίγουρα μη βιώσιμα. Πρόσθεσε, «αν δεν μπορούν να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα, το μόνο που μπορεί να κάνουν είναι να καθυστερήσουν την επιδημία για λίγο».
Πώς το χειρίζεται το ιταλικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης;
Η σημερινή εθνική υγειονομική υπηρεσία της Ιταλίας, γνωστή ως Servizio Sanitario Nazionale (SSN), παρέχει δωρεάν καθολική περίθαλψη στους ασθενείς, αλλά υπάρχει μεγάλη έλλειψη υποδομών και προσωπικού. Οι επενδύσεις στη δημόσια υγειονομική περίθαλψη αποτελούν μόνο το 6,8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας, το οποίο είναι χαμηλότερο από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας.
«Οι συνεχείς περικοπές – στη φροντίδα και στην έρευνα – είναι προφανώς ένα πρόβλημα τώρα», λέει ο Casani. «Δεν ήμασταν προετοιμασμένοι. Δεν έχουμε αρκετούς γιατρούς για τους ανθρώπους. Δεν έχουμε οργανωμένο σχέδιο για πανδημίες».
Με τον αριθμό των περιπτώσεων κορωνοϊού σε άνοδο, το ιταλικό Υπουργείο Υγείας διπλασίασε τον αριθμό των νοσοκομειακών κλινών για αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών. Ο διοικητής της Λομβαρδίας Attilio Fontana ζήτησε από τα πανεπιστήμια να χορηγήσουν πτυχία αποφοίτησης για το τρέχον έτος άμεσα, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των νοσηλευτών στην Ιταλία. Ωστόσο, κάποιοι υπάλληλοι υγείας φοβούνται ότι αυτές οι προσπάθειες δεν θα είναι αρκετές.
«Αυτή τη στιγμή στη Λομβαρδία, δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», λέει ο Casani. Πρόσθεσε ότι οι γιατροί «πρέπει να κάνουν αυτήν την δύσκολη επιλογή και να αποφασίσουν ποιος θα επιβιώσει και ποιος όχι … ποιος πρόκειται να πάρει μια οθόνη, έναν αναπνευστήρα και την προσοχή που χρειάζεται».
Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος της καραντίνας στην ιταλική οικονομία;
Η καραντίνα θα μπορούσε να ωθήσει την Ιταλία σε ύφεση. Η τράπεζα Berenberg, η οποία πριν από το ξέσπασμα του ιού εκτιμούσε ότι το ΑΕΠ της Ιταλίας θα υποχωρούσε κατά 0,3%, τώρα προβλέπει ότι θα μειωθεί φέτος κατά 1,2%.
Η Λομβαρδία, η περιοχή που πλήττεται περισσότερο από την εξάπλωση, αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της Ιταλίας. Ο ιταλικός τουριστικός τομέας, ο οποίος αποτελεί το 13% του ΑΕΠ της χώρας, προβλέπεται να χάσει 8,1 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Associated Press, ως αποτέλεσμα των 32 εκατομμυρίων λιγότερων αλλοδαπών ταξιδιωτών.
Ο κ. Conte δήλωσε στις 9 Μαρτίου ότι η κυβέρνηση θα αναπτύξει μια «μαζική θεραπεία σοκ» για να προστατεύσει την οικονομία. Ο υφυπουργός Οικονομίας της Ιταλίας, Λάουρα Καστέλι, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στο Ράι Ραδιόφωνο 1 ότι «τα στεγαστικά δάνεια, οι φόροι, τα πάντα αναστέλλονται» ως αποτέλεσμα της καραντίνας. Η κυβέρνηση έχει επίσης δημιουργήσει ένα πακέτο υποστήριξης ύψους 8,5 δισ. δολαρίων για οικογένειες και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από ιούς.
Ορισμένοι εμπειρογνώμονες ανησυχούν για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών των δαπανών.
Πριν από το ξέσπασμα του κορωνοϊού, η Ιταλία είχε ήδη δημόσιο χρέος που ανερχόταν στο 134% του ΑΕΠ της χώρας. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι χώρες δεν πρέπει να έχουν χρέη που να υπερβαίνουν το 60% του ΑΕΠ της χώρας τους. «Με τις αυξημένες δαπάνες που συνδέονται με την υποστήριξη ανθρώπων και επιχειρήσεων, το έλλειμμα θα μπορούσε να εκραγεί», λέει ο Pepijn Bergsen, Ευρωπαίος Ερευνητής στο Chatham House.
Η οικονομική ύφεση στην Ιταλία, μια χώρα της Ευρωζώνη, θα έχει επιπτώσεις στην υπόλοιπη ήπειρο.
«Είναι πιθανό ότι θα υπάρξει ευρεία ύφεση της Ευρωζώνης φέτος», λέει ο Bergsen, επικαλούμενος τόσο την ιταλική ύφεση όσο και τις ενδεχόμενες μελλοντικές περικοπές σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως παράγοντες που συνεισφέρουν. «Θα είναι δύσκολο για τις αρχές να καταλήξουν σε μέτρα που θα αποφύγουν την ύφεση».
Πηγή: ΤΙΜΕ
Ακολουθήστε το Hospital News στο Facebook |
---|
Ακολουθήστε το Hospital News στο google news |
---|