438 κρούσματα έχουν καταγραφεί φέτος έναντι μόλις 9 πέρυσι. Πέθαναν δύο βρέφη. Βασικό μέτρο πρόληψης ο εμβολιασμός
Εκατοντάδες κρούσματα κοκκύτη καταγράφονται ανεξέλεγκτα στη χώρα μας, με τα φετινά περιστατικά να ξεπερνούν σε αριθμό το σύνολο των περιστατικών μίας 15ετίας! Τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την επανεμφάνιση μιας ασθένειας που είχε εξαλειφθεί αποτυπώνουν με τον πλέον τραγικό τρόπο την απουσία ενός κεντρικά σχεδιασμένου, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που μεταξύ άλλων θα έχει στην ευθύνη του τον έγκαιρο και δωρεάν εμβολιασμό του πληθυσμού.
Το πρόβλημα, φυσικά, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά όλες τις χώρες της Ευρώπης που πετσοκόβουν τις παροχές Υγείας, οδηγώντας μέχρι και στην επανακυκλοφορία ασθενειών που μπορεί να επιφέρουν ακόμα και τον θάνατο. Αύξηση του αριθμού κρουσμάτων κοκκύτη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια καταγράφεται φέτος σε αρκετές χώρες της Ευρώπης (Δανία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Μαυροβούνιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Σερβία).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έως την 1η Δεκεμβρίου, δηλαδή τους 11 μήνες του χρόνου, καταγράφηκαν 438 κρούσματα, όταν ολόκληρο το 2023 είχαν καταγραφεί μόλις 9! Πρόκειται για αύξηση 4.766,67% φέτος σε σύγκριση με πέρυσι, με τον ΕΟΔΥ να σημειώνει πως παρόμοιος αριθμός κρουσμάτων είχε καταγραφεί σε διάστημα 16 χρόνων και πιο συγκεκριμένα από το 2004 έως και το 2020, που είχαν δηλωθεί συνολικά 509 κρούσματα κοκκύτη.
Τα βρέφη διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου και σχεδόν όλοι οι θάνατοι στις χώρες της Ευρώπης έχουν καταγραφεί σε βρέφη κάτω των τριών μηνών. Tο 32,3% των κρουσμάτων του 2024 στην Ελλάδα αφορούν βρέφη μικρότερα του ενός έτους. Μάλιστα, σημειώθηκαν και δύο θάνατοι σε βρέφη μικρότερα των δύο μηνών, με τις μητέρες τους να είναι ανεμβολίαστες. Το 15,6% των περιστατικών ήταν σε βρέφη έως δύο μηνών και το 16% σε παιδιά 10-17 ετών. Ο λόγος γίνεται για θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί, εάν είχε γίνει έγκαιρα εμβολιασμός.
Ο έγκαιρος εμβολιασμός, από τον 2ο μήνα ζωής, και η ολοκλήρωση του εμβολιασμού με όλες τις απαιτούμενες δόσεις εμβολίων των παιδιών και των ενηλίκων, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, αποτελεί βασικό μέτρο πρόληψης του κοκκύτη. Το μόνο μέτρο πρόληψης για τα μικρά βρέφη <3 μηνών, που εμφανίζουν και τη μεγαλύτερη νοσηρότητα και θνητότητα, είναι ο εμβολιασμός των εγκύων γυναικών μεταξύ 27ης – 36ης εβδομάδας κύησης, σύμφωνα με την Επιτροπή. Ο εμβολιασμός των εγκύων σε κάθε κύηση είναι επιτακτική ανάγκη, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες.
Τι είναι ο κοκκύτης;
Μία ξεχασμένη οξεία μικροβιακή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που κάνει την επανεμφάνισή της και οφείλεται στον αιμόφιλο του κοκκύτη (Bordetella pertussis) και προλαμβάνεται με τον εμβολιασμό.
Η μετάδοση γίνεται αερογενώς με σταγονίδια ή με άμεση επαφή με εκκρίσεις από το αναπνευστικό σύστημα νοσούντων ατόμων. Σε εμβολιασμένους πληθυσμούς, τα βακτήρια συχνά μεταφέρονται στο σπίτι από ένα μεγαλύτερο σε ηλικία αδερφάκι ή μερικές φορές από έναν ενήλικα.
Ο χρόνος επώασης κυμαίνεται συνήθως από 7 έως 10 ημέρες, με εύρος 4-21 ημέρες (και σπανίως έως 42 ημέρες). Η νόσος έχει υψηλή μεταδοτικότητα με ποσοστό δευτερογενούς προσβολής 80% μεταξύ επίνοσων ατόμων.
Οι πάσχοντες από κοκκύτη είναι περισσότερο μεταδοτικοί κατά τη διάρκεια του καταρροϊκού σταδίου, καθώς και τις δύο πρώτες εβδομάδες από την έναρξη του βήχα (περίπου 21 ημέρες), ενώ κάποια άτομα, ιδιαίτερα παιδιά που έχουν θετική καλλιέργεια για αρκετές εβδομάδες, παραμένουν μεταδοτικά για μεγαλύτερη περίοδο.